Rak żołądka


Rak żołądka jest chorobą nowotworową. Dotyka ona około miliona osób na całym świecie corocznie. Pod względem śmiertelności rak żołądka jest drugą pod względem częstości przyczyną.

Rak żołądka

Rak żołądka jest chorobą nowotworową. Dotyka ona około miliona osób na całym świecie corocznie. Pod względem śmiertelności rak żołądka jest drugą pod względem częstości przyczyną.

W początkowym etapie rak dotyka tylko błony śluzowe i podśluzowe żołądka. Rak może występować w postaci jelitowej, rozlanej i mieszanej. Objawami, które charakteryzują tę chorobę są trudności w połykaniu, krew w stolcu, bóle, nudności i utrata masy ciała, czemu towarzyszy niestrawność, kłopoty trawienne, nadkwasota.

Mężczyźni okazują się bardziej podatni na występowanie raka żołądka, a ryzyko rośnie wraz z wiekiem. Wskazuje się również na takie czynniki chorobotwórcze jak względy genetyczne, otyłość, spożywanie zbyt słonych potraw i dużych ilości czerwonego mięsa, palenie papierosów, obecność bakterii Heliobacter pylori.

Określenie bezpośredniej przyczyny nie jest znane, dlatego też czym szybciej choroba zostanie wykryta, tym lepiej dla pacjenta. Pokarmy wędzone, marynowane oraz słone powodują zapalenia błony śluzowej żołądka. W kwaśnym środowisku, ryzyko powstawania czynników rakotwórczych zwiększa się.

Co ciekawe, u osób często spożywających owoce i warzywa ryzyko zachorowania na tę odmianę raka jest dużo mniejsze. Do diagnostyki zalicza się badanie radiologiczne żołądka, gastroskopię i inne badania.

W leczeniu stosuje się chirurgię, chemioterapię lub metody alternatywne..